"Tetőt építeni olyan, mint tortát sütni. Csak ismerni kell a hozzávalókat, szerezni egy jó a receptet, majd megcsinálni. A különbség az, hogy ha elrontja a tortát, akkor csak nevet egyet, és kidobja a kukába. Ha a tetőt rontja el, akkor az egész épület szerkezetének állapotát kockáztatja – saját családjának testi épségéről nem is beszélve.”


A tetőfelújítás legfontosabb szabálya, hogy ne vágjon bele egyedül. Szakszerű segítséggel, alapos tervezéssel és minőségi alapanyagokkal azonban hamarosan Ön is élvezheti az új tető előnyeit.

Ebben segít most Önnek ez az anyag.6 dolog, amit tudnia kell, mielőtt belevág a tetőfelújításba1. Tervezés

Ahogy tortát sem süt recept nélkül, úgy a tető felújításába, vagy új tető építésébe sem szabad belevágni anélkül, hogy előre megtervezné azt. A részletes tervrajzoknak köszönhetően már előre, fejben összeáll az egész, könnyebb kitalálni, hol kezdje, könnyebb kiszűrni az esetleges hibákat, és ami az egyik legfontosabb: könnyebb lesz kiszámolni a szükséges anyagmennyiséget.
Nincs felesleges vásárlás, és nem fordulhat elő, hogy félúton elfogy az anyag, és félbe kell hagyni, hiszen előre tudni fogja, hogy miből, mennyi kell a kész tetőhöz.
Olcsóbb, gyorsabb és hatékonyabb lesz, ha alaposan tervez!2. Az alapanyagok kiválasztása

Amikor tetőt épít, akkor nem egy kiló kenyeret vesz, hanem évtizedekre szóló befektetést választ. Ha 2, 5 vagy 10 év múlva az egészet fel kell újítania, megroggyan, beázik, akkor duplán fogja kifizetni azt az összeget, amit most az alapanyagokon megspórolt.


Amikor alapanyagot választ, ne csak az árcédulát nézze: válogassa meg, hol vásárol, kérjen segítséget a kereskedőtől, kérdezze meg nyugodtan, hogy melyik a legjobb ár/érték arányú termék! Egy jó szakember nem a legolcsóbbat fogja ajánlgatni, és nem a legdrágábbat próbálja Önre tukmálni, hanem segít felmérni, hogy melyik termék lesz a legjobb az Ön igényeinek.


A minőségi alapanyagok garantálják a család és a vagyontárgyak, illetve hosszútávú befektetése biztonságát.3. A megbízható kivitelező kiválasztása

Ha Ön úgy dönt, hogy mást bíz meg a munkával, akkor fontos, hogy kiben bízik meg. Itt sem érdemes a legolcsóbb árajánlatra lecsapni, hiszen a szaktudásnak és a minőségi munkának ára van.


Ahhoz, hogy a szerkezet kialakításánál a jelenleg hatályos építőipari szabványoknak megfelelően járjon el, rendkívül tájékozottnak kell lenne – vagy rendkívül jó szakembert kell megbíznia. Mindig tájékozódjon olyan lényeges kérdésekről is, mint a csomópont kialakítások, és a tető átszellőztetése.


Az alábbi kérdéseket mindenféleképpen érdemes átgondolnia:


„Számlával vagy számla nélkül?”


Ha ezt a kérdést hallja, akkor jobb, ha azonnal menekülőre fogja a dolgot. Ez „legjobb esetben” azt jelenti, hogy a kivitelező nem akar adót fizetni, de az is lehet, hogy még csak nem is számlaképes. Ilyen esetben kétséges lehet a szakértelme, képesítése is. Ha Ön nem kap számlát, akkor garanciát sem tud érvényesíteni, vagyis bármi probléma van, a kivitelező mossa kezeit. Minden esetben legális kivitelezőt válasszon, írjanak alá szerződést, és kérjen számlát az elvégzett munkáról!


Árajánlat kérése


A kivitelező kiválasztásának egyik sarkalatos pontja az árajánlat. Fontos, hogy ezt írásban kérje, ne elégedjen meg a szóbeli árajánlattal, nehogy később a kivitelezőnek memóriazavarai támadjanak, és egy egészen más árat számlázzon ki.
Az árajánlat legyen tételes: szerepeljen benne, hogy milyen anyagokat fognak beépíteni, mennyibe kerülnek (tételesen és összesen), milyen munkafázisok várhatóak, és mennyi időt fognak igénybe venni!


A szerződés


Ahogy már korábban is említettük, ez elengedhetetlen része a munkának. A jó szerződésben szerepelnek az Ön jogai, és lehetőségei, a várható határidők, a (fizetési) kötelezettségei, a részletek ütemezése is. Sok esetben elegendő egy egyszerű vállalkozói szerződés, de ennél is fontos, hogy tartalmazza a munkára vonatkozó alapvető információkat.


Fizessen-e előleget?


A legtöbb kivitelező szokott valamennyi előleget kérni, Ön ezzel „foglalózza le” a munkáját, illetve ha a szakember végzi az anyagbeszerzést, akkor ebből fizetik ki a költségeket. A korrekt előleg általában a munkadíj 10%-a (+az alapanyagok ára, ha előre kell fizetni). Ha Öntől ennél többet kérnek, vagy esetleg a teljes összeget előre követelik, akkor kezdjen gyanakodni, az ilyen kivitelezők hajlamosak eltűnni a munka vége előtt.
A 2. részletet akkor érdemes átadni, amikor megérkeztek a munkavégzés helyére a megrendelt anyagok, és Ön megkapott minden szükséges papírt és számlát.
Korrekt kivitelező csak akkor kéri el az utolsó részletet, amikor befejezte a munkát, Ön megtekintette a végeredményt, és elégedett azzal.


Számla


Az igazán korrekt kivitelező nem csak a munka végén ad számlát a végösszegről, hanem az előlegről, és a megvásárolt anyagokról is ad papírt. Enélkül ne fizessen ki semmit!4. A munka fázisai


Felmérés


A precíz árajánlathoz elengedhetetlen a helyszíni felmérés. Ilyenkor a kivitelező a tető állapotán túl azt is megnézi, hogy a helyszín mennyire könnyen közelíthető meg, van-e lehetőség az áru kényelmes lerakodásához, mennyi anyagmozgatásra lesz szükség, kell-e állványzat – vagyis mindent ellenőriz, ami befolyásolja a munka elvégzését.


Anyagszállítás


A megrendelt alapanyagokat általában egyszerre hozzák ki, de ha több munkafolyamatból áll a teljes kivitelezés, akkor lehet, hogy az anyagszállításra is több lépcsőben kerül sor. A szállítás feltételeit mindig előre kell egyeztetni: lehet, hogy a kivitelező intézi, de lehet, hogy Önnek kell, vagy esetleg a kereskedés vállalja a házhoz szállítást.


A kivitelezés


Ez a munka legizgalmasabb, leglátványosabb része, amikor szó szerint az Ön szeme előtt épül az új tető, vagy újul meg a régi.


Befejezés


Ez pedig a munkának a legkellemesebb része, amikor Ön a helyszínen megtekintheti a végeredményt, és átveheti a kész munkát. Fontos, hogy ilyenkor alaposan nézze meg a tetőt, ha bármi hibát észlel, vagy elégedetlen, akkor azonnal – még a kifizetés előtt – jelezze a kivitelezőnek!5. A Garancia

A tetőt nem 3 vagy 5 évre építik, hanem évtizedekre, ezért már az árajánlatkérés során érdemes érdeklődni a garanciákról. Nem csak a kivitelező munkájára vonatkozó garancia fontos, hanem az is, hogy mit ígérnek az alapanyagokra. Lehetőleg olyan termékeket válasszon már az elején, amire 10 év, vagy még hosszabb garanciát adnak, így hosszú távra biztosíthatja befektetését.


A vásárlás és kivitelezés során őrizzen meg minden számlát, papírt és jótállási jegyet, és ha valahol nem kapna ilyet, akkor azt azonnal jelezze. A későbbiekben csak ezekkel tudja érvényesíteni a garanciát, ezek hiányában nem fognak tudni Önnek segíteni. A termékek beépítéséről új építkezés esetén kérhet teljesítmény-nyilatkozatot is, ezt az e-naplóban rögzítik.


A szakmunkák elvégzésére már egyre több kivitelező vállal garanciát, viszont ennek érvényesítése, és a vitás esetek rendezése sok esetben nehézkes lehet. Figyeljen oda már az elején: ha az egyeztetések során a kivitelező mindig elérhető, korrekten válaszol minden kérdésre, pontos és betartja az ígéreteit, akkor valószínűleg gördülékenyen megy majd a garancia érvényesítése is. Ám aki már az elején is „macerás”, azzal később még nehezebb lesz a problémákat megbeszélni!6. Pénz: ami mindenkit a legjobban érdekel

Akár teljesen új családi ház és tető felépítéséről, akár egy régi cseréjéről van szó, tisztában kell lennie vele, hogy jelentős kiadásról van szó, ezt nem fogja olcsón megúszni.
Ha olyan tetőt szeretne, ami hosszú ideig gondoskodik a viharok és esőzések elleni védelemről, kellően jól szigetel, és biztonságot nyújt családjának, akkor számolnia kell azzal, hogy ezt a biztonságot meg kell fizetnie.


A kisebb javítások vagy egyszerűbb fedőanyag cserék költsége több száz, a teljes átalakítások akár több millió forintba is kerülhetnek. Ennél pontosabban sajnos nem tudjuk előre megmondani a várható költségeket, hiszen ez függ a tető méretétől, állapotától, a helyszíntől, a kivitelezőtől, és még számtalan más tényezőtől.


Érdeklődjön több helyen, és kérjen részletes ajánlatot a választott szakemberektől, hogy össze tudja hasonlítani őket. Az összehasonlítás során, akár jelentős eltérések is tapasztalhatók, ami részben függ az alapanyagoktól (ezt könnyen össze tudja hasonlítani), és a területtől. A munkadíjak ugyanis területenként változhatnak, 2500 Ft - 4500 Ft közötti rezsiórabérrel lehet kalkulálni, amit hivatalosan, az adott feladat elvégzésére megadott normaidővel kell felszorozni.


Az árak eltérését az is befolyásolja, hogy mennyire tapasztalt, és mennyire keresett az adott kivitelező. Egy jó szakember megbízása gyakran többe kerül, viszont Ön garanciát kap arra, hogy minden az előre megbeszélt és kialakított terv alapján zajlik, és elégedett lesz a végeredménnyel. Ne csak az árajánlatok végösszegét nézze: vegye figyelembe a szakember tudását, tapasztalatát, korrektségét, referenciáit, és hallgasson a megérzéseire is!


Ha most úgy érzi, hogy a tetőfelújítás vagy tetőépítés anyagi terheit nem tudná kifizetni, ne kössön kompromisszumot és ne válasszon olcsóbb megoldásokat – inkább legyen türelemmel, amíg össze tudja gyűjteni a szükséges anyagi forrásokat. Hosszútávon többet spórolhat, ha nem kell idő előtt újra lecserélnie a tetőt.Összefoglalás

A tető felújítása vagy a tetőépítés bonyolult és költséges dolog, amit érdemes komolyan venni. Szánja rá az időt az előkészületekre, keresse meg a legjobb alapanyagokat és a legjobb szakembereket, és szánja rá azt a pénzt is, ami a tökéletes eredményhez kell!


De ne aggódjon, nem lesz egyedül, mi szívesen segítünk Önnek.
Keressen minket, ha megbízható kivitelezőt keres, ha az alapanyagokról szeretne többet megtudni, vagy ha bármi kérdése van. Írjon nekünk és szakértő kollégánk 24 órán belül válaszol!